عملیات انتقال دو توله یوز ماده توران به سایت نگهداری یوزها در این منطقه حفاظت شده، پس از رسیدن این دو توله یوز به مرحله گوشتخواری و رسیدن آنان به مرحله ثبات، انجام شد.
عملیات انتقال دو توله یوز ماده توران به سایت نگهداری یوزها در این منطقه حفاظت شده، پس از رسیدن این دو توله یوز به مرحله گوشتخواری و رسیدن آنان به مرحله ثبات، انجام شد.
آذر و توران که حالا با دریافت واکسن 10 هفتگی و رسیدن به مرحله گوشتخواری، وارد دوره جدید زندگی خود شدهاند؛ به زادگاه خود بازگشته و احتمالاً تا پایان عمر خود در سایت نگهداری یوزها در منطقه حفاظت شده "توران" میمانند تا با زندگی خود به بقای یوزها کمک کنند.
دختران تورانی که به وزن و قدی قابل قبول و مطلوب رسیدهاند؛ کم کم باید به شرایط جدید و زندگی در توران عادت کنند.
دکتر بهرنگ اکرامی دامپزشک معتمد سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه دو توله یوز آذر و توران در زمان پیدا شدن در منطقه توران، بین 10 تا 12 روز سن داشتند عنوان کرد: پس از آن و به ویژه با انتقال این تولهیوزها به محل درنظرگرفته در اداره کل حفاظت محیط زیست استان سمنان، به صورت دستی با شیر تغذیه شدند و چند گروه تیمارگر را به صورت علمی آموزش دادهایم برای موارد مشابه در آینده تا در صورت نیاز بتوانند از تولهیوزها مراقبت کنند.
اکرامی افزود: دورههای مختلف ازشیرگرفتن مانند تغییر میزان شیردهی به یوزها در این محل طی شد و به تولهیوزها مراحل مختلف تغذیه با گوشت شامل دادن گوشت به صورت دستی، تغذیه با گوشت به صورت لاشه و تغذیه از طریق گوشت پرندگان را به آذر و توران آموزش دادهایم و آنها به این نوع تغذیه عادت کردهاند.
وی با بیان اینکه نحوه دفع مدفوع و تحرک توله ها در این مکان مورد ارزیابی و بررسی و پایش قرار گرفت تصریح کرد: نوبت نخست واکسن نیز به توله یوزها تزریق شد تا در منطقه توران دغدغه بیماری یا موارد خاص این توله یوزها را نداشته باشیم و در صورت بروز موارد احتمالی، بتوانیم شرایط را به نحو احسن کنترل کنیم.
دامپزشک معتمد سازمان حفاظت محیط زیست اضافه کرد: اکنون توله یوزهای آذر و توران در 10 هفتگی خود وضعیت بسیار خوبی را دارند و میتوان گفت که به شرایط ثبات خود رسیدهاند. تغذیه آنها تا زمان 6 ماهگی به همین صورت فعلی خواهد بود و همین تغذیه را خواهند داشت.
وی با اشاره به اینکه اکنون ضروری است آذر و توران به زادگاه خود بازگردند گفت: اکنون آذر و توران نیاز به "کاهش استرس محیطی" "کاهش سر و صدا" و "فضای آزاد" برای جست و خیز دارند. علاوه بر این، سایت توران یک سایت قرنطینه بوده و تماس با انسانها در این سایت بسیار کم است و فقط چند یوزبان در این سایت حضور دارند و بازدید من و همکاران دامپزشک من چند نوبت در ماه برای بررسی وضعیت رشد و سلامتی این تولهها خواهد بود.
اکرامی با بیان اینکه سیر تکاملی و رشد این توله یوزها در سایت توران به صورت طبیعی انجام خواهد شد تا "آذر و توران" به مرحله بلوغ رسیده و در آینده برای پروژه تکثیر در اسارت به عنوان یوزهای مولد و مادر نقشآفرینی کنند خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه این توله یوزها در پدیدهای نادر در ابتدای فصل سرما به دنیا آمدهاند؛ هنوز زمان عبور از سرما برای این توله یوزها نگذشته و اسفندماه را درپیش داریم، اما برای این مهم اتاق ویژهای در سایت توران طراحی شده و شرایط گرمایشی را برای تولهها در این محل فراهم کردهایم و تولهیوزها شبها در مکان بسته با منبع گرمایشی نگهداری میشوند.
وی عنوان کرد: توله یوزها در روزها و زمانهایی که شرایط آب و هوایی مناسب باشد؛ در محل رهاسازی میشوند که جست و خیز و بازی داشته باشند و فرایند تکاملی آنها به صورت طبیعی طی شود.
اکرامی با تأکید بر اینکه همه تدابیر لازم برای ادامه زندگی آذر و توران در زادگاهشان اندیشیده شده است خاطرنشان کرد: حتی سقف سایت نگهداری آذر و توران را با تور مسقف کرده ایم که این توله یوزها از سوی پرندگان شکاری نیز تهدیدی را حس نکنند.
مجبور به نگهداری دستی "آذر" و "توران" شدیم؛ اولویت محیط زیست حفظ یوز ها در طبیعت است
بهرامعلی ظاهری، مدیرکل حفاظت محیط زیست استان سمنان نیز با بیان اینکه امروز و با مناسب شدن شرایط رشد، تولهیوزهای "آذر" و "توران" به زادگاهشان منتقل شدند افزود: اولویت اداره کل حفاظت محیط زیست استان سمنان، حفظ و احیای یوزها در طبیعت است.
وی با بیان اینکه اداره کل حفاظت محیط زیست استان سمنان مجبور به نگهداری دستی "آذر" و "توران" شده است گفت: اولویت ما پیدا کردن مادر این توله یوزها و معرفی مجدد آذر و توران به یوز مادر بود؛ اما وقتی بعد از جستوجوی فراوان یوز مادر پیدا نشد؛ برای حفظ جان این دو توله یوز با ارزش ماده، مجبور به نگهداری دستی آنها شدیم.
دیدگاه
مهری بهرامی قلعه اخلاصی
واقعا خوشحالم، کار داره خوب پیش میره، تجربه پیروز باعث شد تا خیلی خوب از پس آذر و توران برایان.. مدام در حال شیطونی هستن و طبق نظر دامپزشک؛ قد و وزن طبیعی دارن.. دکتر اکرامی تونست خیلی زود این توله ها را به گوشتخواری برسونه و به دلیل نبودن شیرخشک استاندارد یوزپلنگ، این کار بسیار ضروری بود و آقای دکتر هم خیلی خوب از پَسِش براومد.. امیدوارم که ایران هم باردار شده باشه و به زودی خبرهای بهتری بشنویم از سایت تکثیر..